Waarom is witte wijn lekkerder in de zomer?
In de zomer zijn de flessen witte wijn en natuurlijk de flessen rosé niet aan te slepen. Waar we in de winter nog gaan voor rood, laten we die wijn vaker links liggen. Het heeft allemaal te maken met smaak en smaakbeleving. En ja, er zijn ook rode wijnen die juist lekker zijn in de zomer, maar wit toch vaak wat lekkerder.
Verkoeling
Net als dat we in de zomer liever een verkoelende duik nemen dan in de winter, willen we ook dat wat er is het glas zit verfrissend is. Witte wijn heeft dan al snel de voorkeur boven rode wijn, aangezien de serveertemperatuur van witte wijn een stuk lager ligt. Een fruitige witte wijn wordt op zo’n 9 °C tot 12 °C geschonken en een wat vollere witte wijn rond de 11 °C tot 14 °C. Een stuk beter dan de aanbevolen 16 °C tot 18 °C voor rode wijn. Dat is overigens gelijk een probleem van rode wijn. Die wijn wordt vaak op kamertemperatuur bewaard en geschonken, maar dat is al snel 21 °C en in de zomer zelfs wel 25 °C of meer. Dat komt de wijn zeker niet ten goede en is al helemaal niet verkoelend.
Zomerse wijnen
Nu is wijn met ijs eigenlijk uit den boze, maar voor wie dat toch echt een must vindt in de zomer, zijn er tegenwoordig ook een aantal mousserende wijnen op de markt die juist voor dit doel geproduceerd zijn. Een bubbel, ook zonder ijs, werkt sowieso verfrissend. Een dergelijke wijn wordt op een temperatuur van zo’n 8 °C tot 10 °C geschonken en de bubbeltjes maken het nog een stukje frisser. Verder zijn witte wijnen met frisse zuren prettig om in de zomer te drinken. Denk aan een Sauvignon Blanc, Riesling, Verdejo, Albariño of Grüner Veltliner. Deze laatste druif wordt gebruikt voor de productie van witte wijn uit Oostenrijk en kan, wanneer het een wat gerijpte stijl is, ook nog eens bij veel gerechten geserveerd worden.
Zomerse rode wijn
Toch zijn er ook rode wijnen die prima in de zon op het terras gedronken kunnen worden. Deze wijnen mogen zelfs licht gekoeld, op zo’n 14 °C tot 16 °C, geserveerd worden. Ga eens voor een fruitige rode wijn van Gamay uit bijvoorbeeld de Beaujolais of een wat gekoeld glas Pinot Noir. Deze laatste druif heet in Duitsland Spätburgunder en kan een verfrissend tintje hebben op de juiste temperatuur. Een Italiaanse variant op deze rode fruitige zomerwijnen, is de Bardolino.