Essentiele kruiden en specerijen voor thuiskoks
Een keuken zonder kruiden is veel als een schoonheidskoningin zonder haar make-up kit. Ze kan er mooi uitzien zonder make-up, maar make-up versterkt haar natuurlijke schoonheid. Te veel is misschien niet flatteus, maar precies de juiste hoeveelheid kan haar trekken goed accentueren. Hetzelfde geldt voor voedsel. Met de juiste hoeveelheid en soort kruiden kan gewoon voedsel tegelijk verrukkelijk en onweerstaanbaar worden.
Misschien is dat de reden waarom sinds de oude beschaving specerijen worden geprijsd om hun vermogen om voedsel esthetische waarde te geven. Uit geschiedenisverslagen blijkt dat koningin Sheba (ongeveer 1.000 v. Chr.) meer dan “120 maten goud, vele specerijen en kostbare stenen” in karren vervoerde om de legendarische wijze en vereerde koning Salomo te bezoeken. Specerijen werden op dezelfde waarde geschat als edelstenen en goud, en dus kunnen we hieruit afleiden dat ze toen zeer waardevol waren.
Verder lopend op de specerijentijdlijn kwamen specerijen in veel culturen prominent voor. Van de Egyptenaren tot de Grieken werden specerijen gebruikt bij de bereiding van voedsel, als conserveringsmiddel en om hun geneeskrachtige waarde. Hippocrates (460 tot 377 v.Chr.) schreef over het gebruik van specerijen en kruiden voor medicinaal gebruik. Hij noemde kruiden als kaneel, tijm, koriander, munt en marjolein. Oude Grieken weefden peterselie en marjolein in hun hoofdkransen om dronkenschap te voorkomen. In de derde eeuw vulden Chinese hovelingen hun mond met kruidnagel om hun adem te zoeten voor ze hun Keizers naderden.
Naarmate de wereld groeit en zich uitbreidt, zijn specerijen gemeengoed geworden en gemakkelijk toegankelijk. Ooit konden alleen de bevoorrechten en rijken zich het gebruik van specerijen veroorloven, nu vinden we specerijen in elke kruidenwinkel. De meeste keukens zijn bevoorraad met specerijen. De keuze van specerijen wordt bepaald door persoonlijke en culturele voorkeuren. In deze hub deel ik een aantal veel voorkomende specerijen die elke kok bij de hand zou moeten hebben. Mijn enige kwalificatie voor het maken van mijn top tien must-have specerijen? Ik hou van koken en vaak kun je me betrappen op spelen en experimenteren met eten.
1. Knoflook
De Grieken noemden het stinkende roos, maar afgezien van de scherpe smaak heeft knoflook een rijke geschiedenis van culinair en geneeskrachtig gebruik. Deze veelzijdige verse specerij, die voor het eerst op de bergen van Centraal-Azië groeide, is een niet weg te denken ingrediënt in veel culinaire verkenningen. Roerbakgerechten zouden hun karakteristieke smaak verliezen, knoflookbrood zou niet bestaan en bepaalde sauzen, soepen en spijzen zouden nogal vlak zijn. Of het nu gehakt, gehakt, in zijn geheel geroosterd of ingemaakt is, knoflook kan allerlei gerechten transformeren en opwaarderen.
Knoflook behoort tot de Allium familie en verspreidt een sterk doordringende geur, door de aanwezigheid van allicine. De geur kan naar verluidt vampieren (en eventuele hete afspraakjes) afweren, maar het is ook de chemische stof die verantwoordelijk is voor een aantal gezondheidsvoordelen. Volgens de University of Maryland Medical Center kunnen allicine en andere zwavelverbindingen in knoflook helpen het cholesterolgehalte te verlagen, het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen en bepaalde vormen van kanker te voorkomen.
2. Ui
De ui behoeft geen introductie. Het is per slot van rekening de oudste eetbare bron die de mensheid kent. We zijn ermee vertrouwd omdat het tamelijk alomtegenwoordig is in vele keukens-Indisch, Aziatisch, Mediterraan, Mexicaans en Continentaal, om er maar een paar te noemen. Het is tamelijk onmisbaar in curry’s, roerbakgerechten, soepen, vullingen, pasta’s en sauzen en kan gebruikt worden als garnering of als specerij. Zijn sterke robuuste smaak en karakteristieke pikantheid helpen om de smaak van voedsel aan te vullen en te versterken. Zijn veelzijdigheid is verreikend: gooi dungesneden ui in een salade voor die extra kick, voeg hem toe aan sandwiches, sauteer gehakte ui in roerbakgerechten voor extra smaak, stoof hem in soep om hem zoet te maken en meng hem in sauzen en specerijen voor extra opwinding, of karameliseer hem om een uitbarsting van smaak vrij te maken.
Culinaire hoogstandjes daargelaten, oefent ui ook sterke gezondheidsvoordelen uit – nog meer reden om hem in je dieet op te nemen. Ui is van nature rijk aan antioxidanten, quercetine en chroom (helpt om een goed hormonaal evenwicht te handhaven) en arm aan vet en calorieën. Het eten van ongeveer twee theelepels ui per dag kan het risico op prostaatkanker aanzienlijk verlagen, volgens een studie. Een andere studie onthult dat ui een belangrijk enzym voor het verwijderen van gifstoffen in de bloedcellen van gezonde vrouwen verhoogt. Quercetine oefent anti-carcinogene, anti-inflammatoire en anti-diabetische eigenschappen uit en is ook een behoorlijke vetverbrander.
Tip: Online kruiden en specerijen kopen voor thuiskoks én professionals
3. Gember
Gember wordt al minstens 4.400 jaar als keukenkruid gebruikt. Als ondergrondse stengel (wortelstok is het technische woord) geeft gember niet alleen smaak, pit en zeste, het wordt in veel culturen ook als geneesmiddel gebruikt. Het heeft de reputatie vele schitterende toepassingen te hebben: het verzacht misselijkheid, behandelt verkoudheid en griep, helpt de spijsvertering, hoofdpijn, menstruatiekrampen en artritis, onder andere. Deze toepassingen moeten echter niet als volksgeneeskunde worden afgedaan. Er zijn een aantal studies gedaan die sommige beweringen hebben gevalideerd. Zo is gember heilzaam bij de behandeling van misselijkheid, reisziekte, als digestief hulpmiddel bij lichte maagklachten, het vermindert de pijn van osteoartritis en bij chemotherapie tegen kanker.
Gember blijft een favoriet in culinair gebruik. Het wordt op veel en gevarieerde manieren gebruikt. Van het op smaak brengen van hoofdgerechten tot soepen tot het op smaak brengen van desserts en drankjes, gember heeft een vaste plaats gevonden in de zalen van verrukkelijk koken. Gemberkoekjes, kip met gember, gemberthee, gemberbier, gembersnoepjes – de wereld zou een triester plaats zijn zonder deze culinaire verwennerijen.
4. Peper (wit, groen, rood en zwart)
Peperkorrels werden ooit net zo door elkaar gebruikt als geld – ze werden gebruikt om huur, tol en loon te betalen in Oost-Europa, zijn geliefd in veel landen en worden creatief gebruikt in veel gerechten, van het peperen van biefstuk tot het maken van exotische desserts en drankjes. In essentie zijn peperkorrels gedroogde vruchten en de kleur hangt af van de tijd van de oogst en de verwerkingsmethode. In het algemeen zijn ze scherp en aromatisch, waarbij de witte peper de boventoon voert op de pikantheidsbarometer. Groene en zwarte peperkorrels zijn aromatischer.
Verschillende culturen hebben bepaalde voorkeuren voor huisdieren ontwikkeld, hoewel niet exclusief. In Thailand bijvoorbeeld worden verse groene peperkorrels gebruikt in roerbakgerechten en currypasta’s. Chinezen en Japanners hebben een voorkeur voor witte peper, die ze met goed effect gebruiken om hun soepen “op te peppen”. Ook de westerse keukens geven de voorkeur aan witte peper om smaak te ontlokken aan witte sauzen of wit vlees. Zwarte peper wordt echter in bijna alle keukens van de wereld gebruikt, vandaar zijn overheersing in productie en consumptie. Een scheutje zwarte peper kan de smaak van elk gerecht versterken.
5. Kaneel
Als ze zeggen specerijen en alles wat lekker is, moeten ze wel naar kaneel verwijzen. Warm, zoet en geurig is het de specerij die in de wintermaanden het meest geliefd is om de kou en het blauw te verslaan. Kaneel, de oudste bekende specerij, werd in de Bijbel vermeld en in het oude Egypte gebruikt om dranken op smaak te brengen en vaak gebruikt als balsemmiddel. Het wordt ook gebruikt in de geneeskunde, als conserveringsmiddel en om sterke geuren te maskeren. Diverse studies hebben gewezen op verschillende gezondheidsvoordelen bij het gebruik van kaneel: het heeft natuurlijke anti-infectieuze bestanddelen, helpt de bloedsuiker te reguleren, vermindert het schadelijke LDL cholesterol, vermindert menstruatiepijn en kan de proliferatie van kankercellen tegengaan.
Er zijn gewoonlijk twee soorten kaneel – de zoetere, meer verfijnde Ceylon kaneel en de meer gewone Chinese kaneel (cassia).
Uitgelicht: Gemalen Ceylon kaneel kopen online voor thuiskoks én professionalsZe zijn verkrijgbaar in stokjes of poeder. Een snufje kaneel kan wonderen doen bij desserts, broden, koekjes, taarten, snoepjes, drankjes en zelfs hartige gerechten. Ze werken goed met zoete groenten zoals pompoen, zoete aardappelen en pompoen – vandaar de gekruide pompoentaarten.